Mini burek sa sirom

Da li je burek sa sirom, burek ili sirnica? Da li se burekom smatra jedino burek sa mesom? Neretko se javljaju različita shvatanja usled lokalnih kulturnih različitosti po pitanju razvrstavanja tipova bureka. Međutim, bez obzira šta smatrate burekom, najvažnije je da je ukusan.

Pojam bureka sa sirom

Burek se smatra predjelom u vidu slatke pite ili čak peciva koji se služi u mnogim zemljama. Burek predstavlja zaostavštinu Osmanskog carstva, te lako možemo zaključiti da potiče iz turske kuhinje. Ono što je zanimljivo jeste poreklo imena burek. Reč “berek” (turski: börek) označava slojevito jelo pravljeno od testa. U turskom jeziku ova reč ima široko značenje jer se odnosi na sve vrste testa, dok je burek kod nas jedinstven i opšte poznat.

U našoj zemlji, burek je dostupan sa različitim nadevima u vidu bureka sa sirom, bureka sa mesom, bureka sa krompirom zatim burek sa jabukama itd. On se dobija razvlačenjem testa i korišćenjem najrazličitijih nadeva. Burek je vrlo kaloričan i često vrlo obiman i smatra se brzom hranom. Danas je dostupan u svim pekarama, pa čak i restoranima kao poseban specijalitet kuće.
Ukoliko ga pak pripremate kod kuće, burek zahteva umešnost i spremnost da pospremite nakon pripreme. Potrebno je biti pažljiv da ne bude veoma masan, jer je svakako veoma kaloričan. Dobro kućno rešenje, kako za doručak, tako i za ručak i večeru predstavlja MINI burek sa sirom koji se pravi po dobro izbalansiranom receptu, tako da pruža odličan ukus, bez mnogo masnoće uz sve potrebne kalorije i ugljene hidrate.

Danas više nema potrebe mučiti se sa razvlačanjem testa, kupovinom sira, pečenjem bureka i
stvaranjem masnog nereda u kuhunji. Mini burek sa sirom ima dosledan sastav i ukus bureka koji
zbog svog oblika možemo porediti sa bosanskim umotanim burekom koji liči na potkovicu ili
spiralu – pita savijača. Zbog svog oblika lak je za služenje. Bez potrebe za prekomernom masnoćom, MINI PANI Mini burek sa sirom idealan je za sve prilike.