Feta sir je najpoznatiji sir u Grčkoj ali i šire. Bele je boje, veoma mek i rastresit sa mnogo nutritivnih vrednosti. Takođe je odličan izvor kalcijuma, fosfora  i vitamina B.

Kao neizostavan deo mediteranske kuhinje, ovaj sir se koristi u mnogim vrstama jela, od predjela pa sve do dezerta.

Osnovne informacije o feta siru

Feta sir je poreklom iz Grčke. Originalno se pravi od ovčijeg i kozijeg mleka, a dato okruženje posebno pogoduje pravom ukusu fete. Ukus feta sira je oštar kada se proizvodi isključivo od ovčijeg mleka, dok ga kozije mleko ublažava. Ono što je zanimljivo jeste da se ne može svaki sir smatrati feta sirom. Prema zaštićenim pravima, feta sirom se smatra svaki sir koji se proizvodi prema posebnoj recepturi i to od ovčijeg mleka i do 30% kozijeg mleka. Naziv feta sir je takođe zaštićen pravima u Grčkoj, te se kod nas kao zamenski naziv za ovu vrstu sira koristi i beli sir. Uvek se proizvodi u blokovima i veoma je gladak. Međutim, na lakši dodir veoma je rastresit i kremast prilikom konzumacije. Širom sveta se koristi u mnogim kuhinjama, a posebno se ističe u raznim salatama.

Bogat i jak ukus ovog sira neizostavan je element i MINI PANI proizvoda. Korišćenjem sira u MINI PANI proizvodima dobija se kremasta tekstura punjenja i bogat ukus. Dodatnim hrskavim testom bude se čula ukusa i dostižu prava zadovoljstva.

Feta sir je već dugo miljenik kuhinja širom sveta, te upotpunjuje i neke MINI PANI proizvode.

Koliko često jedete ovu vrstu sira? Podelite sa nama svoje mišljenje i posetite nas na našoj zvaničnoj Facebook stranici.