Slani zalogaji – grisini

Mirise iz bakine kuhinje nekada su činila različita peciva, a među njima i slani grisini. Naše bake, birale su prave sastojke i znale njihovu meru, a najvažnije od svega – strpljivo su ih mesile.

Znajući da ih prave za one koje vole, sačuvale su recept koji je došao iz Italije.

Odakle zapravo potiču grisini?

Hrskavi hlebni štapići datiraju oko 1670. godine iz mesta Torino. Lokalni pekar Antonio Brunero ih je prvi put napravio za mladog bolesnog Vitoria Amedea, vojvodu od Savoja. Doktor iz vojvodske palate je preporučio da mladi slabašni vojvoda treba da pojede nešto što se lako vari. Nadao se da će stimulisati njegov klonuli apetit.

Uspeo je!

Upravo grisini koje je napravio pomenuti pekar su pomogle vojvodi da ozdravi. Vitorio je kasnije postao uspešan političar, a deo tog uspeha pripisaćemo grisinima!

Neki smatraju da je reč grisini nastala od italijanske reči „grissia” koji je u dijalektu značio vekna hleba. Kasnije su pekari mesili hleb manje gramaže zbog inflacije, pa je reč grisini nastala kao deminutiv.

Tražili ste ideju kako da oplemenite vaš događaj zakuskom kao što su grisini? MINI PANI kompanija se odlučila da Vam ovo olakša – pročitajte na našem blogu kako. Odlični su i za nenajavljene goste!

 Kako jedemo grisine danas?

Grisini se mogu služiti kao grickalica, sa aperitivom ili vinom, a neretko i kao obrok zbog lagane teksture i mirisnog lisnatog užitka. Kada se posluže sa tankim slojevima šunke i umakom na bazi pavlake, dobija se pravi spoj ukusa. Grisini se mogu se pripremati sa maslinama i posuti od gore začinskim biljem.

MINI PANI grisini su napravljeni od beskvasnog testa punjeni biljnim nadevom sa ukusom sira. Susam kojim su posuti grisini obogaćuje ukus ovog peciva. Naši grisini su jednostavni, ukusni, mekani i neodoljivi! Ako ste ih već probali, znate o čemu govorimo, a ako još uvek niste – trk do najbližeg prodajnog mesta po svoju porciju grisina i uživajte.