Kako u mnogim zajednicama i zemljama, tako i u našoj, plod stabla višnje rado koristimo u domaćinstvu. Pored pripreme raznih poslastica sa višnjama, ona ima i mnoge prirodne blagodeti koje leče bolesti. Međutim, kakvu simboliku nosi stablo višnje, saznajte nadalje u tekstu.

Simbol stabla višnje

Stablo višnje je simbolično imalo važnu ulogu u mnogim zajednicama. Na primer, budući da je Mičigen najveći nacionalni proizvođač višanja, višnje su centralni deo zajednice u Mičigenu. Nacionalni festival stabla višnje u Mičigenu počeo je 1926. godine i od tada je prerastao u osmodnevni događaj koji uključuje takmičenja u jedenju pite od višanja, kao i pečenje najveće pite na svetu od višanja. Takođe, u Turskoj je višnja sastavni deo tradicionalnih džemova od višanja koji se prave tokom cele godine.

Višnja takođe ima religioznu konotaciju u obeležavanju dana Svete Barbare u mnogim zemljama istočne i centralne Evrope, kao što su Nemačka, Austrija i na teritoriji nekadašnje Čehoslovačke. Proslava se odnosi na priču o devojci Barbari čija je nepokolebljiva vera u hrišćanstvo, u vreme kada je hrišćanstvo bilo nezakonito u Maloj Aziji tokom drugog i četvrtog veka, uzrokovala da Barbara bude osuđena na smrt voljom svog oca. Međutim, njenog oca je pogodio grom pre nego što je on uspeo da je ubije, čime se izrodila proslava dana Svete Barbare koja se zasniva na zaštiti od olujnih udara i iznenadne smrti. Na proslavi dana svete Barbare, 4. decembra, s drveta višnje ili trešnje se lomi grana koja se postavlja u lonac pored peći kako bi se pospešilo prerano cvetanje, a granu neguje devojka u domaćinstvu. Ako grana pupolji i procveta, kaže se da će devojka koja neguje granu naći dobrog supruga. Takođe se kaže da će sreća zadesiti kuću kroz duhovnu i žensku lepotu povezanu sa cvetovima.

Kako vi preferirate višnje? Da li u obliku pite od višanja ili sirove sa stabla višnje? Podelite sa nama vaša iskustva.