Neretko se uz dobar film ili uz dobro druženje sa prijateljima zanesemo grickajući različite semenke. Ali ne brinite, koliko su one ukusne, toliko su i zdrave. Zato slobodno navalite i grickajte semenke, a evo i zašto.

Semenke suncokreta, lana, bundeve, čie i mnoge druge, odličan su izvor esencijalnih masnih kiselina. One ne samo da utiču na vaše zdravlje pozitivno već mogu ubrzati vaš metabolizam, mogu potstaći mršavljenje ili vas pak mogu obradovati sa dodatnim kilogramima jer su pojedine semenke veoma kalorične. Shodno tome da većina ljudi želi smanjiti ili pak održati kilažu na istom nivou, savetujemo da u tom slučaju ne pojedete više od 25 grama semenki dnevno, što iznosi oko 150 kalorija.

Semeke suncokreta

Semenke suncokreta jesu jedne od najčešće konzumiranih semenki. Pored svog zarazno lepog ukusa one sadrže vitamin E, poznati antioksidans, proteine i esencijalne linolne masne kiseline. Ovakav bogat sastav ovih semenki blagotvorno utiče na kožu, pomažući joj čak i u borbi protiv različitih kožnih oboljenja.

Semenke bundeve

Semenke bundeve su pune omega 3 masnim kiselinama koje pre svega čuvaju vid ali utiču i pozitivno na raspoloženje. Dodatni sastaojak bundevinih semenki jeste cink koji čuva gustinu kostiju i blagotvorno utiče na prostatu. Ove semenke su veoma kalorične, te mogu da zamene i jednu užinu pa čak i meso.

Semenke lana

Lan odnosno semenke lana povoljno utiču na kožu, kosu i nokte. Pored toga, još važniju ulogu imaju kao prevencija bolesti srca jer snižavaju holesterol i visok krvni pritisak.

Semenke čie

Čia semenke su postale veoma popularne i to iz opravdanih razloga. Čia semenke sprečavaju prve znake pojave bora na koži, čuvaju dentalno zdravlje i poboljšavaju probavu. Čia semenke se neretko koriste i za izbacivanje viška vode u organizmu.