U prirodi dobrog peciva je da bude lagano, vazdušasto, lepo oblikovano i meko. Sve vrste testa nastaju kombinovanjem sastojaka poput brašna, vode, soli, margarina i drugih masti. Razlike među pecivom nastaju kombinovanje navedenih sastojaka i dodavanjem različitih drugih sastojaka, ali bitnu ulogu ima i način pripreme i tehnika pečenja.

U današnjem turbulentnom okruženju, većina domaćica se pak odlučuje na pripremu polugotovih rešenja, poput MINI PANI proizvoda.

Zašto?

Kompanije koje se bave proizvodnjom peciva, poput kompanije MINI PANI, imaju dugogodišnje iskustvo i savršene razmere svih potrebnih sastojaka kako bi njihovi proizvodi bili skladnog skoro pa savršenog ukusa. Ravoj tehnologija i mogućnosti izrade, čoveka prosto oduševljava, dajući mu savršen proizvod i ostavljajući vremena da uz iste namirnice uživa sa svojom proizvodom.

Tehnologija je danas dostigla taj nivo tehnološkog razvoja koji nam pruža maksimalni doživljaj pri konzumaciji peciva.

Zašto ne izabrati najbolje ali i najlakše ukoliko je moguće. Za one pak, koji vole kulinarsko umeće, pripremili smo nekoliko saveta kako da i vi postanete umešan pekar.

Brašno kao glavni sastojak peciva

Peciva najviše zavise od tipa korišćenog brašna, odnosno količine i načina pripreme. Prilikom navlaživanja i mešanja, pšenično brašno proizvodi gluten i stvara se elastična tekstura koja se potom razvlači i raste. Previše brašna, pak, rezultiraće tvrdim, suvim i bezukusnim testom. Gluten je taj koji omogućava formiranje željenog oblika testa, on omogućava rastezanje testa težeći da ga vrati u prvobitni položaj. Upravo je iz tog razloga od velike važnosti ostaviti testo da odstoji 1-2 sata kako bi se olakšala manipulacija testom.

Masti i voda kao neophodni sastojci

Pri pravljenju testa, dodavanje masti je neophodno kako bi se čestice brašna obložile i razdvojile jedna od druge. Glavna uloga masti jeste obezbeđivanje prave teksture finalnog proizvoda. U zavisnosti od tipa korišćenih masti, pecivo će imati drugačiji ukus.

U zavisnosti od tipa vašeg testa, koriste se i različite masti. Čiste masti doprinose stvaranju lisnatog testa, za razliku od masti koje sadrže i nešto vode, poput putera.

Minimalnu količinu hladne vode ili mleka je neophodno koristiti pri pravljenju peciva. Kako bi željeno pecivo imalo dobru teksturu potrebno je odmeriti pravu količinu tečnosti, jer manjak tečnosti dovešće do suvog testa.

Ostali sastojci

So je jedan od sastojaka koji doprinosi ukusu svih namirnica pa tako i testa. Nemojte je zaboraviti. Ukoliko volite slatkast ukus, šećer će doprineti tome ali i zadržati testo donekle vlažnim. Sveža jaja takođe doprinose masnoći testa, dajući kori finu teksturu i boju.

Odaberite različite kombinacije MINI PANI brzo smrznutih proizvoda i ispecite ih sa lakoćom ili se oprobajte u svojim kulinarskim veštinama.