Predjela za slavu

Počelo je vreme slava, mnogima omiljeni deo godine zbog zajedničarenja. Ljudi se okupe na dan kada se proslavlja svetitelj kojeg slave, pozovu prijatelje i porodicu, a sve to je praćeno punom trpezom. Mnogo je ideja koje možete iskoristiti u postavljanju trpeze, aranžiranju tanjira i pripremanju celokupnog jelovnika – posebno predjela.

Od pregršti obaveza, neke ideje se izgube. Ipak, svaka domaćica voli da njeni gosti budu zadovoljni, ugošćeni, ali i da se o njenom ugođaju priča još dugo. Domaćici imponuje kada je posle pitaju za savete da drugima pomogne oko pripreme slave.

Mnogo detalja može da bude presudno – hrana, piće, način posluženja, predjelo, desert, atmosfera… Otvoreni razgovori i gostoljubivi osmeh stvaraju pravac odvijanja ovog događaja, ali pojedini detalji na jelovniku mogu postati svetla tačla trpeze.

U želji da pomognemo domaćicama i zagrebemo na površinu ideja, donosimo nekoliko ideja za deo jelovnika. U ovom teksu ćemo se fokusirati na predjelo i dati vam nekoliko primera prave početne zakuske.

Slani rolati kao predjelo

Neke domaćice koriste kupovne slane kore za predjelo i premazuju ih svojim domaćim namazima i punjenjima. Sa druge strane, neke domaćice prave testo od jaja i brašna, pa ga pune sa pavlakom, majonezom, krastavčićima, ajvarom, šunkom i drugim kombinacijama. Slani rolati kao predjelo su zgodni za slavsku priliku i pružaju mogućnost da unesete boje na trpezu.

Mini Pani peciva

Zagarantovano raspoloženje gostiju će nastati ukoliko na stolu ugledaju svoja omiljena Mini Pani peciva. Na jednom mestu Mini sa pizza ukusom, na drugom Mini sa belim sirom, a da ne spominjemo Mini grisine. Sve su to neodoljivi zalogaji koji će otvoriti trpezu. Priprema trpeze oduzima mnogo vremena, pa je olakšavajuća okolnost što možemo da vam dostavimo gotovo ispečeno predjelo. Samo pozovite, kažite količinu i tog dana vam stiže sveže ispečeno Mini Pani pecivo na kuću adresu.

Meze

Meze je po definiciji manja zakuska, ali u našem narodu je prva asocijalcija na meze ovalni tanjir sa sušenim specijalitetima. To su lepo poređani i tanko sečeni zalogaji šunke, salame i pečenice koja će probuditi čula i stomak za glavno jelo. Dodajte komadiće sira i maslina, postavite čačkalice uz oval i gosti će se sami poslužiti ovim predjelom.

Posni tanjir

Ukoliko pripremate posnu slavu, namirnice na jelovniku smanjuju obim. To nije razlog da i vaša trpeza ne izgleda raznobojno i zanimljivo. Naseckajte jabuku, papriku, šargarepu i krastavac (kiseli ili sveži) u istom obliku i iste dužine. Stavite ih na tanjir, dodajte ajvar ili urnebes umak i nekoliko posnih krekera. Gosti će se oduševiti vašom kreativnošću i zavoleće vaše gostoprimstvo na prvi zalogaj.

Mini Pani burek

Predjelo kod bake i deke, koje je oduvek mirisalo na dom, su bile burek pite. Nema tih bakinih bureka kojima je gost odolelo. Ipak, ukoliko ne stižete da ih pripremite na vreme, poručite na kućnu adresu sveže pečene Mini bureke ili iskoristite vruću rernu i ubacite smrznute i ispecite ih kod kuće. Mini burek sa sirom i Mini burek sa mesom će definitivno zagolicati nepce gostiju.

Kanapei

Ukoliko vam ostane vremena u pripremanju slave, pozabavite se pravljenjem interesantnih kanapea kao predjela. To su minijaturni zalogaji u obliku sendviča koje najčešće prati dekorativno slaganje namirnica. Privlače pažnju svakome i sigurni smo da će se brzo razgrabiti sa trpeze, a da će se o vama kao domaćinima još dugo pričati.

Prvi utisak je važan, zato ove godine obratite pažnju na predjelo svog slavkog jelovnika, sa Mini Pani idejama. Zapratite nas na instagramu i označite nas na slici slavske trpeze.