Sa lepim vremenom stiže i ukusno šumsko voće. Različite vrste bobičastog voća upotpunjuju kako naše torte, šejkove, tako i MINI PANI proizvode. Šumsko voće raste slobodno u prirodi. Pored jarkih boja, šumsko voće je bogato vitaminima i vlaknima. Ujedno, šumsko voće sadrži vrlo malo kalorija i masti, što ga čini odličnim za sve one koji paze na telesnu težinu.

U šumsko voće ubrajamo:

  • Maline – pored izuzetnog ukusa ploda ove biljke, malo je poznato da se i list maline koristi u lekovite svrhe.
  • Kupine – kao i kod malina i kod kupina se koristi plod i list, ali i koren u lekovite svrhe. Pored vitamina, maline i kupine sadrže niz minerala.
  • Borovnice – borovnice su bogate pigmentima antocijaninima od kojih i poteče njihova boja. Takođe sadrže i pektin koji prirodno utiče na smanjenje holesterola.
  • Ribizle – plod ribizle se koristi kako u lekovite svrhe, tako i kao voćno osveženje, dok se list ribizle koristi kao lekoviti čaj.
  • Brusnicu – brusnica je dobro poznata po svom lekovitom dejstvu protiv različitih bakterija u urinarnom traktu. Međutim, pored svog lekovitog dejstva, ona tokom toplih dana osvežava ukusnim sokom.
  • Jagode – šumske jagode u odnosu na domaće jagode sadrže mnogo više vitamina i minerala, te vam preporučujemo da prvenstveno birate njih.
  • Aroniju – aronija se pre svega koristi kod malokrvnosti, ali je izuzetno bogata i drugim vitaminima i mineralima. Aronija se veoma često može koristiti kao zamena za borovnicu.
  • Ostalo bobičasto voće.

Kako šumsko voće utiče na naše zdravlje?

Šumsko voće u svom sastavu sadrži flavonoide. Flavonoidi su elementi koji imaju funkciju antioksidansa. Oni štite voće od delovanja slobodnih radikala, kao što to u našem organizmu čine vitamin C i/ili vitamin E. Smatra se da tim antioksidativnim mehanizmom flavonoidi pomažu i u očuvanju našeg zdravlja.

Poslednjih godina se posebna pažnja posvećuje flavonoidima i vrše se istraživanja vezana za njihovo pozitivno delovanje. Flavonoidi iz šumskog odnosno bobičastog voća posebno dobar učinak imaju kod kardiovaskularnih i zloćudnih oboljenja.