Ukoliko se pitate koja je međusobna povezanost vanile i orhideje, veoma brzo ćemo vam otkriti odgovor. Fenomenalan začin, vanila, potiče od biljke koja pripada orhidejama, odnosno tačnije od orhideje Vanilla planiflolia.

 Još su Asteci koristili začin vanile u različitim ritualima i piću. Na tlo Evrope, vanila je dospela zaslugom konkvistadora. Naravno, upoznavši njena svojstva, vanila je postala jedan od omiljenih začina, kako Evrope, tako i šire.

Proizvodnja vanile

Proizvodnja same vanile nije jednostavna. Vanila uspeva samo na specifičnim geografskim prostorima. Od biljke se za proizvodnju vanile koristi njena duguljasta mahuna. Duguljasta mahuna se bere još dok nije sasvim sazrela, te se zatim potapa u vrelu vodu. Nakon toga sledi proces sušenja koji traje od dva do šest meseci. Vanila potiče iz Meksika i Srednje Amerike, međutim danas, najviše se gaji na Madagaskaru, Reinionu i drugim ostrvima u Indijskom okeanu.

        Žudnja za vanilom

Na proizvodnji veštačke vanile radilo se vekovima koristeći najrazličitije sastojke. Međutim, vrednost prirodnog ukusa vanile i tražnja za vanilom, ostali su nenadmašivi. Iako putuje mnogo, iako zahteva složen proces proizvodnje, nezamislivo je odreći se ove skupe ali neodoljive arome.

Važno je napomenuti da se vi ne morate odricati vanile, jer MINI PANI misli na vas. Probajte MINI sa jagodom i vanilom i pitu sa šumskim voćem i vanilom i uživajte.