Najpopularniji fast food na svetu, pizza, ima drevne korene. Postala je najpopularniji fast food na svetu jer je jedemo u našim domovima, u restoranima, na ulicama. Prva pizza na svetu je bila pizza Margarita, nastala 1889. godine kada je kraljica Margherita di Savoia sa svojim suprugom Umbertom, posetila Napulj i zatražila od tada najpopularnijeg pizzaiolija Raffaele Espositoa da joj pripremi svoj specijalitet. Priča o njenoj gobalnoj dominaciji se vezuje za istoriju migracija, ekonomije i tehnoloških promena, a pročitajte i zašto.

Istorijat pizze

Ljudi su od davnina jeli pizzu, u raznim oblicima. Sagledavajući prošlost, ona je bila prisutna u vidu ravnog hleba premazanog nekim prelivom, namenjena siromašnom sloju populacije koji nije mogao sebi priuštiti tanjir obroka. Nakon toga, na isti takav ravan i okrugao oblik hleba su dodati dodaci u vidu pečuraka i biljaka. Tek u kasnim godinama 18. veka, u Napulju se pojavljuje pizza u obliku kakvom je mi znamo danas. Napulj je veoma brzo rastao, bio veliki trgovinski centar, i kako se popularizovao, pojavila se potreba za povoljnim i brzim obrokom koji će zasititi široke mase. Pizza je pretstavljala savršeno rešenje. Prvobitno se prodavala na ulicama i bila je dostupna u različitim varijantama, sa belim lukom, sirom, sa peršunom i čak i uz paradajz sos.

Kada su se u 19.veku pojavile prve knjige kuvari, pizza je bila ignorisana. Međutim, kraljevska porodica u Italiji je ubrzo uvidela prednosti ukusa pizze, laganog i ukusnog obroka, i uzdigla je na nivo nacionalnog jela. Uprkos svojoj dobroj pozicioniranosti u Italiji, ukus pizze se sporo širio na ostale zemlje. Krajem 19. veka, 1905. godine, prva picerija je otvorena i u Americi. Daljim ekonomskim i tehnološkim promenama, od 1950-tih godina, pizza je postajala sve popularnija širom sveta. Desile su se dve velike promene. Prva se odnosila na “odomaćivanje” pizze, a druga se odnosila na komercijalizaciju pizze.

Iako je prošla mnogo, pizza se zadržala kako u našim domovima, restoranima, tako i u našim srcima, jer spaja društva, okuplja prijatelje i uvek pruža dobar ukus.

Ukoliko ste ljubitelj ukusa pizze, probajte i naš Mini sa nadevom ukusa pizze!