Najpoznatija peciva širom sveta

 Kada kažemo peciva, ljudi često pomisle na vazdušasto testo sa maslacem u vidu kroasana. Kroasani u nama bude slast u ustima, pogotovo ako su punjeni slatkim punjenjem ili ako su zasta pravljeni po austrijskoj recepturi. Zbog ovog osećaja, i MINI PANI svoje proizvode formira u sličnom obliku, i teži da svako pojedinačno pecivo zadrži vazdušast oblik, meko testo i ukusno punjenje.

 Kada već pričamo o najpoznatijim vrstama peciva, hajde da pročitamo nešto više o tome.

Ukusi peciva iz različitih zemalja

 Sagledavajući zemlje širom sveta, možemo izdvojiti neke od najpoznatijih vrsta peciva u zavisnotsti od različitih kultura:

  1. Sonho iz Brazila se prevodi kao “san” na portugalskom i liči na krofnu punjenu slasnim kremom i prekrivenu šećerom u prahu. Iako je na našem podneblju uobičajeni specijalitet, u Brazilu se ovo pecivo izdvaja po svojoj teksturi i ukusu.
  2. Mochi iz Japana predstavlja tradicionalni japanski kolač u vidu vrste peciva koje se pravi od riže što mu daje čvršću teksturu. Takva tekstura se zatim oblikuje po želji i puni željenim nadevom, čak i sladoledom.
  3. Mandelhörnchen iz nemačke se prevodi kao “rog od badema”. Pravljeni su od badema, marcipana i čokolade. Ovo pecivo se može naći u skoro svim nemačkim pekarama i predstavljaju slatki zalogaj namenjen za doručak ili užinu.
  4. Fengli Su iz Kine predstavljaju okrugla ili pravougaona peciva punjena džemom od ananasa. Ovo pecivo je izuzetno popularno u svim azijskim zemljama.
  5. Cannoli iz Italije su peciva koja podsećaju na male tube. Testo ovog peciva je hrskavo i punjeno slatkim i kremastim sirom i ponekad posuto kandiranim voćem.
  6. Jalebi iz Indije predstavlja pecivo u vidu grickalica koje se dobija prženjem testa od specijalnog brašna u kružnim oblicima. Nakon prženja, peciva se potapaju u sladak sirup. Mogu se služiti topla ili hladna.
  7. Pastila iz Rusije predstavlja tradicionalno rusko pecivo pravljeno sa jabukom, medom i belancem. Često je dostupno uz različite ukuse, vanile ili borovnice.
  8. Künefe iz Turske su slatka peciva pravljena od specijalnog turskog testa sa topljenim sirom i slatkim prelivom. Ovo pecivo se služi toplo uz pistaće od gore i često uz kajmak.
  9. Churros iz Španije predstavlja dobro poznato pecivo od tri sastojka, brašna, vode i soli, a zatim je prženo. Churros-i se jedu uz toplu čokoladu ili kafu i idealni su za doručak.
  10. Alfajor iz Argentine se sastoji od dva kolačića sa slatkim punjenjem i mogu biti prekriveni šećerom u prahu, kokosom ili čokoladom.

Lako se može uvideti da je većina poznatih peciva slatka, jer slatki ukusi ipak preovladavaju. Ono što dodatno možemo istaći, jeste da MINI PANI u svom asortimanu poseduje kako slatke tako i slane zalogaje čime se zadovoljavaju svačiji ukusi.

Isprobajte naša dobro poznata peciva i uporedite ih sa pecivima iz ostalih zemalja i prenesite nam svoje utiske.

Ukoliko ste više za slasna slana peciva, probajte MINI PANI sa pilećom šunkaricom i sirom. Posetite naš Instagram profil ili pročitajte na blogu o tome kako da poručite smrznuta peciva i pečete ih sami kod kuće! Nek vaš dom zamiriše na MINI PANI peciva.