Mini sa kremom

Danas na meniju – MINI PANI sa kremom! Mmm, sama pomisao na kakao krem budi čula i želju za slatkim. Odakle je potekla ideja o kombinaciji mleko – kakao? Nastavite da čitate i saznaćete.

Preteče kakao krema

Dame i gospodo – gospodin Hans Sloan! Irski botanista je živeo u 17. i 18. veku, a deo života je proveo na Jamajci. Lokalni Jamajčani su mu dali da popije kakao, a Hansu to nije bilo prijatno. Srećom, Hans se dosetio da pokuša da popije kakao sa mlekom. Poneo je ovu kombinaciju sa sobom nazad u Englesku, te se ovaj spoj jedno vreme prodavao kao lek.

Jamajčani i Hans su prepoznali kvalitet kakaa. Iako gorak, kakao je hranljiv i bogat je magnezijumom.

Istoričar Džejm Delbogo ima prigovor na ovu teoriju. On navodi da su Jamajčani još u 15. veku konzumirali napitak od svežeg kakaa sa kuvanim mlekom i cimetom. Takođe, čovek zna za čokoladu još od 350 godina pre Hrista, pa je teško poverovati da se pre Hansa niko nije dosetio da spoji mleko i kakao.

Ne možemo sa sigurnošću tvrditi ko je prvi došao do ideje da pomeša kakao i mleko i dobije krem. Hans je došao do preteče čokoladnog mleka, a nemački hemičar Huten je u 19. veku došao na ideju kako da tretira zrna kakaa i na taj način je olakšao mešanje kakaa sa vodom.

Sve ove ideje, pretpostavićemo, dovele su i do ideje za kremom. Danas poznajemo različite vrste kremova i svako bira svoj omiljeni.

Ko i kako jede kakao krem?

Kakao krem je slatkiš i deca ga obožavaju, međutim ni odrasle osobe neće odoleti. Krem jedemo sa palačinkima, u rolatima, u tortama, a mi imamo bolji predlog.

MINI PANI sa kremom je savršen primer kombinacije lisnatog testa i ukusa kakao i mlečnog krema. Pun ukus pri svakom zalogaju učiniće da se na momenat vratite u detinjstvo. Najukusniji su kada ih podelite sa nekim, baš kao nekada. Probajte i naš MINI PANI sa lešnikom i odaberite kom ste kremu više naklonjeni.