Kada kažemo čokolada mislimo na poslastičarski proizvod najčešće u vidu table čokolade. Ono što je karakteristično za čokoladu jeste da je vezujemo za sladak ukus. Da li je čokolada uvek bila slatka i kako se nekada posluživala, pročitajte.

Istorija čokolade

Istorija čokolade počela je u Mesoamerici, nekadašnjem regionu i kulturnom području u Severnoj Americi. Fermentisana pića od čokolade datiraju iz perioda 450. godina pre nove ere. Azteci su verovali da je seme kakaa dar Boga mudrosti, a seme je nekada imalo toliku vrednost da se koristilo kao oblik valute. Čokolada je prvobitno pripremana samo kao napitak. Čokolada je služena kao gorka tečnost, pomešana sa začinima ili kukuruznim pireom. Veoma često se koristila i pri različitim ritualima i verovalo se da je afrodizijak i da daje snagu. Nakon dolaska čokolade u Evropu u šesnaestom veku, dodat joj je šećer i postala je popularna u celom društvu, prvo među vladajućim klasama, a zatim među običnim ljudima.

Danas, čokolada se služi kao dezert, koristi pri pripremi različitih jela, ali se koristi i u medicinske svrhe. Čokolada je bogata antioksidantima flavanolima koji čokoladi daju gorak ukus. U slučaju da želite da budete zdraviji, birajte što crnju i što gorču čokoladu jer sadrži više antioksidanata.

MINI sa duplom čokoladom

Shodno da MINI PANI kompanija zna koliko obožavate čokoladu, MINI pecivo je dostupno sa duplim punjenjem čokolade, tako da pruža nezamisliv užitak. Čokoladni nadev je proizveden od kvalitetne čokolade sa mnogo kakaoa tako da pruža pun ukus čokolade dovoljno sladak za svačiji ukus.

Da li i vi volite čokoladu?