Aranžiranje tanjira

Postavite vašu hranu na tanjir kao profesionalac! MINI PANI vam pruža nekoliko saveta o tome kako da najbolje aranžirate svoj tanjir.

 

Cilj aranžiranja tanjira

Jelo odnosno obrok treba da bude posluženo tako da je privlačno za oko, jer ljudi prvo „jedu” očima. Ako posluženo lepo izgleda, onaj koji jede će sigurno više uživati u obroku. Svako voli da uživa u obroku, pogtovo ako je taj obrok više događaj nego samo obrok. Kada spremate hranu za ljude koje volite, dodatno angažovanje oko izgleda tanjira vam neće teško pasti. Vaši prijatelji i porodica će sigurno biti oduševljeni i doprinećete celokupnom ugođaju.

Saveti za aranžiranje tanjira

Kad god sumnjate u svoj izbor posuđa, odlučite se za bele tanjire. Bela boja se neće takmičiti sa bojama hrane na tanjiru, već će dati kontrast. Hrana će na ovaj način imati izraženije boje. Ni oblik tanjira nije toliko važan kao njegova boja.

U redu je koristiti tanjire koji imaju određenu šaru, sve dok se ta šara slaže sa postavljenom hranom, i dok ne privlači više pažnje od same hrane.

Količina koja se poslužuje takođe utiče na užitak.

Ne savetuje se da se tanjir prepuni hranom, jer tako obrok neće izgledati ukusno. Prazan deo tanjira, baš kao i bela boja, daju kontrast, i hrana na tanjiru dolazi do izražaja.

Pre posluživanja, krajeve tanjira obrišite ubrusom ako su se isprljali tokom posluživanja. Neka hrana bude pozicionirana u centralnom delu tanjira pre nego sa krajeva tanjira. Naravno, ne mora tanjir biti jedini izbor posluživanja. Na primer, to može biti daska ili posuda od gline, za domaćinski ugođaj. Sa druge strane, moderniji slučaj je korišćenje tanjira nepravilnog oblika.

Aranžiranje tanjira sa MINI PANI slanim pecivima može obuhvatati peciva calzone, MINI sa belim sirom i grisine ili mnoge druge. Dodajte im ukusnu pršutu ili umak od pavlake, i sve poslužite na drvenoj dasci.

Preporučuje se da broj komada mesa, povrća ili peciva bude neparan. Uzmite 3 komada MINI PANI slatkog peciva sa nadevom od kajsije, i 2 komada MINI sa duplom čokoladom. Dodajte sveže kajsije i narendajte crnu čokoladu. Dobićete nove mirisne note, a poslužen tanjir će ovako izgledati atraktivnije.

Ohrabrite se i mešajte hrskave delove sa mekanim, igrajte se vizualima odnosno kurpnim i sitnijim komponentama na tanjiru. Sreću čine male stvari – uz malo truda možete svaki obrok učiniti ugodnijim i za ljude koje volite, ali i za sebe same.