Voćka stigla pravo iz raja

Jabuka predstavlja simbol Božanskog Raja. Ljudsko divljenje prema ovom opštepoznatom voću ima duboke korene. Još se od davnina smatra da jabuka ima čudotvorna dejstva. S obzirom da je stigla pravo iz Božanskog vrta, smatralo se da ko pojede jabuku neće biti više nikad gladan, niti žedan niti bolestan i da će zauvek biti mlad.

Iako bi želeli da ova priča bude istinita, jedan deo priče svakako jeste. Svakodnevnim konzumiranjem jabuke, zaista možete sprečiti pojavu mnogih bolesti i tegoba.

Koje je poreklo jabuke ako nije iz raja?

Ukoliko se vratimo realnosti, daljim interesovanjem saznaćemo da jabuka potiće iz Azije, najpre kao divlja jabuka, a kasnije i kao domaća odnosno pitoma. Stablo jabuke može narasti i do 12 metara. Jabuka je danas među najrasprostranjenijim vrstama voća. Postoji između 25 i 50 vrsta u ovom rodu i preko 7500 kultivara domaće jabuke. Međutim, one se međusobno razlikuju po ukusu, te svako može pronaći svoju miljenicu.

Zašto birati jabuku?

Jabuka je bogata hranjivim sastojcima čija količina zavisi od vrste i načina uzgoja. Ona sadrži gotovo sve potrebne nutrijente.

U jabuci ima, jednog od važnijih, vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 i beta-karotena. Ona sadrži i minerale, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe. Jabuka takođe ima snažnu antioksidativnu vrednost. Zahvaljujući visokom udelu ugljenih hidrata, posebno fruktoze i glukoze, jabuka pruža organizmu energiju i sprečava umor i gubitak koncentracije. Zbog visokog sadržaja vitamina C i antioksidanata, jabuka štiti naš imuni sistem.

Priprema raznih poslatica

U domaćinstvu se jabuke često upotrebljavaju kao nadev za pite, savijače, torte i palačinke.

Jabuka je voće koje dugo može ostati sveže. Ukoliko imate podrum, možete ih čuvati u drvenim sanducima, ali im osigurajte manje svetla, stabilnu temperaturu i dovoljno vlage. U hladnjaku ih možete čuvati čak i nekoliko nedelja. Upravo iz ovih razloga, i prilikom kupovine pita, peciva ili bureka, odaberite jabuku. Mala je verovatnoća da će biti pokvarena ili neukusna.

Kao jednostavna dečija poslastica jabuke se često pripremaju narezane na kriške, pržene i posipane cimetom i šećerom i prelivene testom.

Zapitajte se, da li postoji osoba koja ne voli pitu sa jabukama?

Međutim, one se konzumiraju i sveže ili kao glavni sastojak voćnih salata ili čak kuvane kao kompot.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

en_US
sr_RS
hr
hu_HU
sl_SI