Pizza? Pizza!

Kaprićoza, meksička, sa četiri vrste sira, margarita…i još mnoge druge vrste pizze, koje su popularne svuda po svetu. Ali odakle se došla do ideje za pizzu, kako je ona nastala i zašto je postala toliko popularna?

Sama reč “pizza” izvedena je od latinske reči “picea” koja je u Rimu bila korišćena da opiše produkt termičke obrade testa odnosno tamnjenje hleba u pećnici. Uprkos tome ideja za pizzu nije nastala u Italiji kako to mnogi misle. Ona potiče iz antičkih vremena, kada su Grci počeli mešanje brašna sa vodom. Prva pizza je više ličila na hleb, koju su pomazali uljem sa dodatkom biljnih začina.

Pizza kakvu danas poznajemo i volimo prvi put se pojavila krajem 19.-og veka, kada je Rafael Espozito italijanski pekar iz Napulja u čast dolaska kraljice Margarite od Savoja u njihov grad napravio prvu pizzu sa bojama italijanske zastave:

• zeleni – bosiljak

• beli – mocarela sir

• crveni – paradajz.

Ovu izuzetno ukusnu hranu je nazvao Margarita. I na taj način pizza je postala, a i ostala osnovni deo italijanske kuhinje i ishrane. Danas postoje brojne pre svega slane, a u prethodim godinama i slatke varijante. Istraživanja, koja je sprovedena u 17 zemalja u tri su označili pizzu kao omiljenu hranu.

Koja je vaša omiljena pizza? Da li ste probali GoPizzaCut® delikates?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

en_US
sr_RS
hr
hu_HU
sl_SI