Čokolada kao molekul ljubavi i zdravlja

Ljubitelji čokolade i poslastica sada mogu da se opuste, jer je prema brojnim naučnim istraživanjima dokazano da čokolada nije samo ukusna već i zdrava u ograničenim količinama naravno. Čokolada se u našim domaćinstvima koristi kao napitak – topla čokolada, zatim čokolada za kuvanje, crna čokolada, bela čokolada, pa čak i kao pravljena domaća čokolada. Konzumiranje mlečne čokolade u različitim oblicima deluje blagotvorno na naš organizam i pomaže u suzbijanju različitih poteškoća i bolesti. Sada se možete opustiti i gricnuti nešto slatko, a mi vam preporučujemo našu MINI poslasticu sa duplom čokoladom.

Odakle dolazi naša draga čokolada?

 

Put do čokolade započeo je korišćenjem zrna kakaa koje raste u toplim i vlažnim klimatskim uslovima. Ono se zatim bere, prži i mrvi u čokoladni liker. Takva dobijena supstanca još uvek ne liči na čokoladu jer ustvari nije slatka. Potom sledi dodavanje šećera, raznih aroma i emulgatora kako bi se dobila današnja široko rasprostranjena poslastica.

Čokolada ima dugu istoriju još od starog naroda iz središnje Amerike. Još su Maje i Asteke upotrebljavali plodove kakaa radi pravljenja toplih napitaka. Plodovi stabla kakaovca su se upotrebljavali kuvanjem i mlevenjem, zatim su se mešali sa vodom, sojom i vanilom da bi se dobio magični napitak.

Kristofer Kolumbo je vest o čokoladi i kakau doneo u Evropu tokom 15-tog veka, dok su Maje i Asteci ovaj napitak koristili stotinama godina.

Čokolada čuva naše zdravlje

  1. Čokolada je dobra za srce i krvne sudove

Zbog antiinflamatornih svojstva i činjenici da sadrži visok nivo flavonoida, crna čokolada služi kao snažan antioksidans, te sprečava pojavu srčanih oboljenja. Takođe, razređivačka svojstva krvi tamne čokolade su pokazala da pomažu cirkulaciji i poboljšavaju protok krvi. Mnoge studije su pokazale da je tamna odnosno crna čokolada dobra za regeneraciju naših arterija i da sprečava bela krvna zrnca da se lepe za zidove krvnih sudova što predstavlja čest razlog blokiranja arterija.

  1. Čokolada čuva naš mozak

Konzumiranje tamne čokolade može da doprinese smanjenju rizika od moždanog udara. Pored toga, kod starijih ljudi, gubitak pamćenja može da se ublaži konzumiranjem crne čokolade prema raznim istraživanjima. Pored toga, tamna čokolada izaziva povećanje protoka krvi do određenih delova mozga i samim tim povećava našu koncentraciju.

  1. Čokolada je bogata mineralima

Tamna čokolada je bogata mineralima kao što su kalijum, cink, selen i gvožđe. Tako na veoma sladak način možete obogatiti vaš organizam vrednim mineralima.

  1. Smanjenje lošeg holesterola uz čokoladu

Unos kakaa kroz čokoladu dokazano smanjuje visinu lošeg holesterola. Time se utiče pozitivno na vaš organizam ali i na smanjenje rizika od srčanih oboljenja.

  1. Sprečavanje dijabetesa

Veoma neobično, ali dokazano je da čokolada poboljšava osetljivost na insulin. Dakle, tamna čokolada odlaže i sprečava dijabetes. Azot-oksid, koji pomaže da se kontroliše osetljivost na insulin, unapređen je flavonoidima u čokoladi, što znači da redovna konzumacija tamne čokolade može smanjiti pojavu insulinske rezistencije.

  1. Čokolada poboljšava raspoloženje

Čokolada sadrži supstancu, feniletilamin, koja se u našem mozgu proizvodi i kada ugledamo simpatiju. Aktivnim delovanjem ovih supstanci vaše raspoloženje se može popraviti, a nivo stresa smanjiti.

  1. Čokolada vas štiti od sunca

Sprovedena su istraživanja koja su dokazala da dužim konzumiranjem crne čokolade koža postaje otpornija na sunce. Iako čokolada ne može biti zamena za kreme za sunčanje, konzumiranjem zdrave čokolade, vaša koža će biti lepša i otpornija na sunce.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

en_US
sr_RS
hr
hu_HU
sl_SI