Burek sa sirom u MINI izdanju – MINI PANI

Često se javljaju rasprave u kojima svako pokušava da ubedi onog drugog da je burek jedino ako je sa mesom. Shodno postojanju različitih lokalnih kultura, postoje i razlike u razvrstavanju bureka. Ono što je zaista važno je da je ukusan.

Burek sa sirom – pita ili pecivo?

Burek jeste predjelo, slatka pita ili pecivo koje se služi u mnogim zemljama koje su bile u sastavu Osmanskog carstva. Stoga lako zaključujemo da potiče iz turske kuhinje. Reč “berek” (turski: börek) označava slojevito jelo pravljeno od testa. U turskom jeziku ova reč ima široko značenje jer se odnosi na sve vrste testa, dok je burek kod nas jedinstven i opšte poznat.

U našoj zemlji, burek se može okarakterisati kao pita od kora sa različitim nadevom. Kore se prave razvlačenjem testa, a za nadev se može koristiti sir, meso, spanać, voće ili drugo. Time se dobija burek sa sirom, burek sa mesom, burek sa jabukama i slično.

Burek, kao brza hrana, postao je široko rasprostanjen. Danas se može naći u svim pekarama, ali i restoranima kao specijalitet kuće. Obično se služi vruć i veoma često jede sa jogurtom.

Veoma je pogodan za doručak, večeru ali i ručak jer je kaloričan i obilan. Ukoliko ga kupite u pekari ili drugoj radnji, moguć je visok sadžaj masnoće, te vam preporučujemo sledeće – gotov i umešen recept za burek.

Mini burek sa sirom

Mini burek sa sirom odnosno pita sa sirom predstavlja jednostavno rešenje za luksuzan ugođaj.

Pravljen je od brzo smrznutog razvučenog testa sa nadevom – sirom, te je veoma jednostavan za pripremu.

Danas više nema potrebe mučiti se sa razvlačanjem testa, kupovinom sira, pečenjem bureka i stvaranjem masnog nereda u kuhunji. Mini burek sa sirom ima dosledan sastav i ukus bureka koji zbog svog oblika možemo porediti sa bosanskim umotanim burekom koji liči na potkovicu ili spiralu – pita savijača. Zbog svog oblika lak je za služenje. Bez potrebe za prekomernom masnoćom, MINIPANI Mini burek sa sirom idealan je za sve prilike. Od alergena sadrži gluten (pšenični) i proizvode od glutena, mleko i mlečne proizvode, jaja i proizvode od jaja.

Ukoliko i vi volite burek, pogledajte naš asortiman sa različitim nadevima.

Prosečna hranljiva vrednost ispečenog proizvoda:

Sadržaj proteina [g/100g]

10.32

Sadržaj masti [g/100g]

11.49

Sadržaj ugljenih hidrata [g/100g]

37.06

Energetska vrednost [kcal/100g]

292

Energetska vrednost [kJ/100g]

1230

Leave a Reply

Your email address will not be published.

en_US
sr_RS
hr
hu_HU
sl_SI